Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk


ZOO - kolejne urodziny maluchów

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
W zeszłym tygodniu na świat przyszły 3 maleńkie świnie rzeczne. Matka świnek nazywa się Petunia (9 lat), a ojciec to Jambon (4 lata). Nie jest to pierwszy miot Petunii, ale Jambon został ojcem po raz pierwszy.
ZOO - kolejne urodziny maluchów

ZOO - kolejne urodziny maluchów
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.ZOO - kolejne urodziny maluchów
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.ZOO - kolejne urodziny maluchów
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Zarówno Petunia, jak i Jambon bardzo troskliwie opiekują się swoimi dziećmi. Samiec jest bardzo wyrozumiały dla maluchów i z anielską cierpliwością znosi ich wybryki. Prosięta gryzą go w uszy, skaczą po nim, drapią się o jego ciało, a czasami nawet szukają u niego mleka. Maluchy wyjdą na pierwszy spacer jak tylko się ociepli, ale już teraz zwiedzający mogą oglądać całą rodzinę przez szybę w nowym pawilonie, gdzie tuż obok znajdują się okapi.

Świnie rzeczne zamieszkują lasy deszczowe i galeriowe Afryki Środkowej i Zachodniej. Niekiedy zapuszczają się na uprawy rolne, co bywa przyczyną konfliktu z człowiekiem. Są wszystkożerne, dobrze pływają, co ułatwia im poszukiwanie roślin wodnych. Jednym z ulubionych pokarmów są nasiona drzew z gatunku Balanites wilsoniana, które w niestrawionej formie znajdują się w odchodach słoni. Są monogamiczne i obydwoje rodziców sprawuje opiekę nad potomstwem. Lochy budują gniazda z trawy, szerokie na 3 metry i głębokie na 1 metr. Samce rozpoznać można po brodawkach nad oczami.

Powodów do radości dostarczyła również nasza grupa lemurów katta. W ciągu ostatnich dwóch tygodni na świat przyszły 4 młode, w tym bliźniaki.

Lemury katta zamieszkują suche, niezalesione tereny Madagaskaru. Ciąża trwa 130-134 dni i zazwyczaj rodzi się jedno, rzadziej dwa młode. Matka opiekuje się nimi przez 6 miesięcy. Lemury katta najchętniej żywią się owadami i owocami. Zwierzęta te są aktywne w dzień i żyją w grupach od 5 do 20 osobników.

OKAPI NA TRAWIE

Maiko i Nkosi mają już za sobą pierwszy spacer po wybiegu zewnętrznym, do tej pory korzystały głównie z przestronnej biegalni - obiektu, który w okresie zimowym pozwala im "zachować formę". Dzięki pięknej pogodzie nasze dwa młode samce mogły już poczuć wiosenne słońce na własnej skórze.

Pierwsze kroki były dość ostrożne i nieśmiałe, a spojrzenia uważne i nieufne. Okapi w naturze zamieszkuje gęste lasy Kongo, prowadzi też samotniczy tryb życia, co powoduje, że jest zwierzęciem dość skrytym i płochliwym.

Nie trzeba było jednak długo czekać, bo już po chwili ich ciekawość wygrała.

Z większą pewnością eksplorowały już każdy zakątek swojego "podwórka", obwąchiwały roślinność, sprawdzając co się nadaje do konsumpcji. Nie obawiały się również zwiedzających, a ich szczególną uwagę przykuwały dzieci. Okapi wypuszczono na wybieg pojedynczo by zapewnić im swobodę i komfort podczas tego pierwszego spaceru.


zoo



o © 2007 - 2022 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 19 maja 2022
Imieniny
Celestyny, Iwony, Piotra

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl

Nieruchomości we Wrocławiu