Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk


Kamień pod Centrum Balluff

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Nowoczesna, ascetyczna architektura, dwie kondygnacje – tak wyglądać będzie wiosną 2014 roku Centrum spółki Balluff, wiodącej firmy z sektora automatyki przemysłowej. Dzisiaj oficjalnie dokonano wmurowania kamienia węgielnego pod tę inwestycję.
Kamień pod Centrum Balluff

Kamień pod Centrum Balluff
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Kamień pod Centrum Balluff
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

W uroczystości, która odbyła się na placu budowy przy ul. Granicznej we Wrocławiu, wzięli udział Florian Hermle, właściciel Balluff GmbH, Paweł Stefański, prezes Balluff Sp. z o.o., Damian Kosarewicz, prezes spółki PM Holding będącej wykonawcą projektu, a także przedstawiciele firm partnerskich oraz reprezentanci pracowników przedsiębiorstwa.

Zgodnie z planem od chwili wmurowania kamienia węgielnego prace budowlane i wykończeniowe powinny zakończyć się w ciągu sześciu miesięcy. Wiosną 2014 roku firma Balluff będzie w pełni działać w nowej siedzibie. Centralną częścią dwukondygnacyjnego budynku będzie obszar zaprojektowany specjalnie z myślą o klientach firmy. Zajmie on większą część parteru, gdzie przygotowane będzie zaplecze laboratoryjne, show-room oraz duża sala treningowa, którą będzie można dzielić na mniejsze pomieszczenia w zależności od potrzeb i wielkości przygotowywanego projektu. W miejscu tym klienci będą mogli poszerzać swoja wiedzę, znaleźć optymalne rozwiązania wspomagające procesy produkcji, a także zobaczyć, jak one działają w praktyce. Usługi doradcze i prezentacyjne świadczyć będą doświadczony zespół inżynierów, którzy stanowią 85 proc. kadry pracującej w spółce Balluff.

W budynku, oprócz zaplecza laboratoryjnego i sal szkoleniowych, mieścić się będą również pomieszczenia biurowo-administracyjne, które usytuowane będą na pierwszym piętrze. Całkowita powierzchnia obiektu wynosi blisko 800 mkw., przy czym obszar szkoleniowo-aplikacyjny zajmuje ponad 200 mkw., czyli większą część parteru. Od strony architektonicznej budynek wyróżnia się nowoczesną, oszczędną bryłą.

Centrum zostało tak zaprojektowane, aby zapewniać optymalny dopływ światła naturalnego przy jednoczesnym unikaniu nagrzewania się pomieszczeń w słoneczne dni, co pozwoli ograniczyć konieczność intensywnego używania klimatyzacji: fasada budynku będzie w większości biała z ograniczonymi przeszkleniami od południa, a na pozostałych oknach zamontowany będzie zewnętrzny system osłon przeciwsłonecznych. W większości pomieszczeń stosowane będzie oświetlenie LED, przy czym lampy zawisną punktowo w miejscach pracy, co umożliwi wydatne zmniejszenie zużycia energii elektrycznej. Aby oszczędzać zasoby naturalne, w budynku będzie zbierana woda deszczowa do ponownego wykorzystania. W pobliżu wejścia pracowniczego do Centrum planowane są stojaki parkingowe dla rowerów. Budynek będzie miejscem bez barier – wszystkie pomieszczenia, przejścia, windy zaprojektowano tak, aby były w pełni dostępne dla osób niepełnosprawnych. Wpływ na projekt Centrum mieli również pracownicy, którzy w specjalnych ankietach już na etapie koncepcyjnym inwestycji mogli wyrazić swoje oczekiwania odnośne udogodnień w swoim przyszłym miejscu pracy.

Centrum jest budowane na działce o powierzchni 6 tys. m kw., dzięki czemu łatwo będzie można je stopniowo rozbudowywać w miarę wzrostu przedsiębiorstwa. Lokalizacja nowej siedziby firmy przy ul. Granicznej we Wrocławiu wpisuje się w strategię firmy. Budynek zlokalizowany będzie w pobliżu węzła autostradowego i lotniska. W przyszłości powstanie tu tzw. „oś inkubacji”, której budowę przewiduje „Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Wrocławia”, śródmiejska obwodnica do Leśnicy i Praczów Odrzańskich, gdzie funkcjonuje Wrocławskie Centrum Badań EIT+ i dokąd zostanie alokowana część instytutów Politechniki Wrocławskiej, naturalni partnerzy firmy Balluff.

Całkowita wartość inwestycji przy ul. Granicznej to 6 mln złotych.


rtr



o © 2007 - 2022 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Niedziela 22 maja 2022
Imieniny
Emila, Neleny, Romy

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl

Nieruchomości we Wrocławiu